御節料理

日本語の解説|御節料理とは

プログレッシブ和英中辞典(第4版)の解説

おせちりょうり【御節料理】

special dishes for New Year's Day

説明
Osechi dishes are prepared at the end of the year for family gatherings on New Year's Day. Most of the items on the menu are not commonly eaten at other times of the year. An osechi meal consists of ingredients symbolizing New Year's wishes for happiness, health, and prosperity, and is usually served in tiered boxes. There are regional varieties of food, and the meal is served with ozoni, or rice cake soup, in most areas. The sake wine served on New Year's Day is called otoso.(意訳:正月に家族そろって食べる料理で,その食材には一年間の幸福や健康,子孫繁栄等の願いが込められている.年末に準備され,重箱に入れられる.料理は地方により,それぞれ特色が見られるが,雑煮をいっしょに食べることが多い.また,正月に飲む酒を御屠蘇(とそ)という)

出典 小学館「プログレッシブ和英中辞典(第4版)」プログレッシブ和英中辞典(第4版)について 情報 | 凡例

今日のキーワード

大臣政務官

各省の長である大臣,および内閣官房長官,特命大臣を助け,特定の政策や企画に参画し,政務を処理する国家公務員法上の特別職。政務官ともいう。2001年1月の中央省庁再編により政務次官が廃止されたのに伴い,...

大臣政務官の用語解説を読む

コトバンク for iPhone

コトバンク for Android